Mermer Nedir?
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90 - %98’i CaCO3’ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir.
Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilir. Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o taşın mermer olarak kabul edilmesine kafi gelmektedir. Yani endüstriyel anlamda kesilip parlatılabilen her cins taş “mermer” olarak kabul edilmektedir.
Milattan önceki buluntularda mermer işleme izlerine rastlanmıştır. Mezarlarda, saraylarda, kale ve surlarda, açık hava tiyatrolarında, takı ve süs eşyalarında, piramitlerde, tapınaklarda ve daha birçok antik mekanda mermer sıklıkla kullanılmıştır.
Günümüzde ise genellikle büyük bloklardan ebatlanan plakalar ve diğer ebatlı ürünler, binaların iç - dış cephe döşemesinde ya da taşıyıcı kolon olarak kullanılabildiği gibi; merdivenler, mutfak, şömine ve banyolarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra süs eşyaları, masa, sehpa, biblo, avize, kül tablası, heykel ve hatta mezar taşı vs. gibi incelikli ürünlerin yapımında da kullanılabilmektedirler.
Liste halinde yaygın kullanım alanları;
- Dekorasyonlarda
- Heykelcilikte
- Mezar taşı yapımında
- İnşaat sektöründe
- Mutfaklarda ve banyolarda
- Süs eşyalarında
- Binaların iç ve dış cephe döşemelerinde (merdivenler, duvarlar vs)
- Sanatsal alanlarda
- Süsleme sanatlarında
- Mimari tasarımlarda